Var självisk efter skilsmässan!

884307-female-hands-rubbing-heart-on-a-kitchen-graterOmkring 50 000 personer gifter sig varje år i Sverige och ungefär hälften av alla dessa äktenskap slutar i skilsmässa vilket betyder att siffran landar på 25 000 giftermål inte var ämnade att ske. Samtidigt är skilsmässa inte något man ska ta lätt på och många som skiljer sig har svårt att ta sig tillbaka till singellivet.

Så hur gör man för att klara av livet som nybliven singel? För många nyskilda personer är det viktigt att hitta tillbaka till sig själv när skilsmässan är över. En del har till exempel gift sig ungt och aldrig egentligen klarat sig helt själva eftersom man i princip flyttat direkt från föräldrahemmet och in i ett gemensamt boende med gemensam ekonomi.  Sålunda kan nämnas att de flesta män från äldre generationer aldrig skött sin egen tvätt, betalat räkningar eller ens lagat mat själva så för dessa män är skilsmässan en jätteomställning. Emellertid bör nämnas att många kvinnor från yngre generationer upplever samma omställning i och med de allt mer skiftade könsrollerna i dagens samhälle.

”– Man separerar ju från en person man varit djupt fästad vid. Där finns så många trådar och band inflätade i varandra, så det hör till bindningens natur att det är svårt. Älskar man någon ger skilsmässan ett eko i en, annars vore det inte kärlek. Människor är inte utbytbara så lätt.” Läs mer.

Det absolut bästa för en nyskild person är att vara självisk och ta reda på vad det innebär att vara ett jag och inte ett vi. Ett bra tips för denna person är ta reda på frågor som: ”Vad gillar jag? Vad vill jag ägna min tid åt?” Och slutligen ”Vill jag ha en ny relation och är jag redo för det?”. När man fastställt alla frågeställningar man kan komma på är man sedan redo för att ta sig an sitt nya liv!