Unga föräldrars ekonomi

Som ung förälder finns det fler utmaningar att möta än bara människors fördomar: man ska uppfostra ett barn, ha ett eget liv som ung vuxen och försörja ett barn. Men det kan vara problematiskt att lyckas få till det som ung förälder, då man till skillnad från äldre föräldrar inte har haft samma tid på sig att förbereda sig inför att få barn. Det är därför främst ekonomin som blir lite knepig för unga föräldrar.

”Många unga föräldrar har inte haft en inkomst som ligger till grund för en högre föräldrapenning, och det innebär att många unga föräldrar får ut lite pengar i bidrag.”

Många unga föräldrar löser därför sin ekonomiska situation genom att ta ta bra lån som stöttar upp i ekonomin. Absolut kan ett lån vara en bra lösning, antingen att låna pengar från släktingar eller från banken. Men det finns också andra sätt som kan påverka unga föräldrars ekonomi. Många unga föräldrar har inte haft en inkomst som ligger till grund för en högre föräldrapenning, och det innebär att många unga föräldrar får ut lite pengar i bidrag.

Bidrag

Utöver föräldrapenning och barnbidrag så finns det andra bidrag som personer med ansträngd ekonomi kan söka. Som ung förälder med låg föräldrapenning finns möjlighet att söka bostadsbidrag, underhållsbidrag och andra bidrag såsom socialbidrag. Att bli ung förälder måste inte innebära att ekonomin blir ansträngd, men sannolikheten finns.

Bostad

En av de största utgifterna ett hushåll har är bostaden. Att ha en lägenhet med två rum och samtidigt vara ensamstående förälder med en låg föräldrapenning kan vara otroligt ansträngande. Därför kan ett alternativ för att kunna ha en fungerande ekonomi vara att bo hos föräldrar eller att hyra en mindre lägenhet.