Tips när det är dags att uppdatera bilen

Oavsett vad du äger är det viktigt att kolla att det inte är trasigt då och då och att det håller ungefär samma standard som när du köpte det. Med en bil är detta extra viktigt så att den går igenom besiktningen och att den alltid är snygg, hel och ren. Med några styling tips kan du komma långt och med vetskapen om när det är dags att byta bultar, fälgar och annat kan du komma ännu längre.

Även om bilen är i gott skick annars kan det vara kul att styla och pimpa den med lite glassiga produkter. Det kan till exempel röra sig om nitro fälgar, extra belysning eller tuff solfilm. Många väljer att till exempel rusta upp äldre bilar och pimpa dem med rätt produkter. Då kan du få en billig bil och sälja den avsevärt dyrare.

Hur du vet att det är dags att checka däcken

däckBilens däck är det många som negligerar och det är synd med tanke på att det är de som ska lyfta upp de många kilona. Det första du bör tänka på när det gäller att byta däck är att kika på mönsterdjupet. När det har slitits ner alldeles för mycket måste däcken bytas eftersom de annars inte ger ett tillräckligt bra grepp om underlaget. En annan grundregel är dock att däcken ska kollas vart femte år minimum. Detta gäller då en noggrann kontroll medan en mindre kontroll bör utföras varje år, till exempel när du ändå ska byta sommardäck mot vinterdäck och vice versa.

En annan sak du kan tänka på är att kolla lufttrycket på däcken med jämna mellanrum. Ofta lyser varningslampan som indikerar däcktryck och luftvolym gul när det är dags att ta en tur till macken och använda tryckmätaren som brukar stå i närheten av bensinen. Lufttrycket i framdäcket bör vara cirka 2,3 bar medan bakdäcken kan ha 2,1 bar. Dock brukar lampan lysa när bilen har kört 300 mil, bara för att ge en fingervisning att det är dags. Det behöver alltså inte innebära att det är något fel på däcken utan helt enkelt att du bara behöver se så att allt står rätt till eftersom bilen har kört tillräckligt långt.

Fälgbyten och annat

När kan det då vara dags att byta allt som har med däcken att göra, det vill säga bultar, fälgar och annat? Ja, när du ändå byter däck efter ett antal år kan det också vara en idé att byta ut fälgarna och bultarna. Annars är det bra om du kollar hur skicket på fälgarna ser ut, om det är rost eller slitage som inte går att åtgärda. Då är det även dags för ett fälgbyte.

Vissa personer vill gärna styla bilen med en specifik typ av fälgar, gärna sportbilar för att få en tuffare look. När du ska byta fälgar är det extremt viktigt att du kollar måtten och dimensionen på däcken och anpassar fälgarna efter det samt att du kollar om fälgarna passar till just din bilmodell. En del fälgtillverkare tillverkar speciella fälgar till speciella bilmodeller.