Spara pengar på att jämföra lån

Innan det är dags att låna pengar är det viktigt att jämföra villkoren mellan olika långivare. Ränta, avgifter och amorteringskrav kan skilja sig mycket åt och det finns stora pengar att tjäna på att välja rätt lån.

Fundera på hur mycket pengar du behöver låna och om du kanske kan betala delar av köpet med sparade pengar. När du har bestämt dig för ett lånebelopp gäller det att jämföra lån innan du ansöker. Hos Financepal.se kan du enkelt jämföra lån och låna pengar direkt. Du hittar även objektiva recensioner och artiklar med information om olika lånetyper på deras webbplats.

Jämför lån och gör en budget

Det är viktigt att läsa låneavtalet noggrant och att inte vara rädd för att ställa frågor om det är något du inte förstår. Om du vill lära dig mer finns det mycket information om hur lån fungerar hos Konsumentverket.

Tänk igenom hur mycket pengar du behöver låna. Det är även bra att göra en månadsbudget innan du ansöker om ett lån för att se hur stor månadskostnad du klarar av att betala i ränta och amortering. Ta höjd för att kostnader som bensin kan komma att bli högre p.g.a. politiska beslut gällande exempelvis bensinskatt. Uppdatera månadsbudgeten varje år och för in nya kostnader och kostnadsökningar. Även löneökningar ska tas med i budgeten. Om du i framtiden vill skapa en buffert för att stärka din privatekonomi är det smart att se över sparandet. Att spara i fonder eller aktier kan ge hög avkastning men kom ihåg att det också innebär en risk för att du kan förlora ditt satsade kapital. Dagens låga räntor gör att det är svårt att få hög avkastning på ett vanligt sparkonto men där riskerar du inte att förlora pengar om börsen går ner.

Sammanfattning av vad du bör tänka på innan ett lån

  • Jämför olika långivares villkor.
  • Räkna på alla kostnader för lånet som räntekostnad, uppläggningsavgifter, fakturaavgifter och hur mycket du måste amortera på lånet varje månad.
  • Gör en månadsbudget för att se hur stort belopp du har råd att låna.
  • Gör en plan för när hela lånet ska vara återbetalt.