Så pensionssparar du bäst som ung förälder

Att redan som ung förälder börja spara till den egna pensionen har många fördelar. Dels behöver du inte spara lika mycket och dels kan du ta del av ränta-på-ränta effekten. För att pengarna inte ska ätas upp av inflationen är sparande i aktier och fonder att föredra.

Att ha ett eget privat pensionssparande kan vara avgörande för din levnadsstandard den dagen du går i pension. Det finns olika sätt att spara till pensionen. Ett sätt är att spara i aktier och fonder på ett investeringssparkonto, ISK. Du kan gå in på https://www.aktieinvest.se/pensionssparande och starta ett pensionssparande på ett ISK.

Olika sätt att pensionsspara

Fördelarna med att pensionsspara på ett ISK är att du inte behöver deklarera affärerna som du gör. Du betalar istället en årlig schablonskatt som baseras på värdet som finns på kontot. En annan fördel är att ditt ISK omfattas av det statliga investeringsskyddet. Ett alternativ till ISK är en kapitalförsäkring där skillnaden är att du inte äger aktierna och fonderna själv utan det görs av ett försäkringsbolag. Att amortera på ett bolån kan också ses som ett pensionssparande. Men det alternativet är bäst ihop med ett eget sparande.

Ett litet belopp räcker

Det är fördelaktigt att börja spara till pensionen redan när du är ung. Dels behöver beloppet som du sparar inte vara speciellt högt jämfört med om du börjar senare i livet och dels kommer ränta-på-ränta effekten att bidra till att dina pengar växer av sig själv. För att inflationen inte ska äta upp dina pengar är månadssparande i aktier och fonder ett bra alternativ.

Automatisera pensionssparandet

Att som ung förälder börja med att sätta in pengar på ett ISK bäddar för en bra pension den dagen det är dags. När du har fullt upp med din bebis kan det vara skönt att automatisera pensionssparandet. Gör en automatisk överföring till ditt ISK. Där kan du sedan göra månadssparandet automatiskt genom att bestämma vilka aktier eller fonder du vill köpa ett visst datum varje månad.