Så ordnar du ett roligt barnkalas

Det gäller att vara smart när man ska planera ett barnkalas. Detta för att det ska bli roligt och för att kostnaden inte ska springa iväg. Och det är såklart viktigt att barnet som kalaset är för känner sig nöjd och firad. Med enkla knep kan du lyckas! 

För många barn är barnkalaset minst lika viktigt som julafton, så det gäller att som förälder att tänka till för att få till det. Men, det betyder inte att man måste lägga en förmögenhet på kalaset eller lägga otroligt mycket tid på det. Här ger vi dig enkla tips för hur du lyckas med kalaset, för mer inspiration, kolla in barnkalas tips från Partytajm.

Vett och etikett

Likväl som barnkalas är viktigt för många barn, så kan det också vara känsligt. Alla barn blir inte bjudna på kalas och alla barn får inte heller ha kalas när de fyller år. För att ingen ska känna sig exkluderad är det vissa saker som är bra att ha i åtanke när du planerar och fixar kalaset. I Norrteljetidning ges tips kring detta. De skriver att om du bara vill bjuda in delar födelsedagsbarnets klass så gäller det att göra det smidigt. Posta inbjudningarna, och var noga med att enstaka barn inte blir utanför. Gör det även enkelt för dig själv. Var tydlig i inbjudan till kalaset om det kommer att serveras mat eller enklare fika, sätt ett OSA-datum och ange flera sätt att nå dig som förälder. Bjud in i kalaset i tid – där chansen större att fler kan komma.

Budget

Men hur håller du dig till en rimlig budget för kalaset? Det är egentligen inte så svårt, det handlar mest om vad du vill bjuda på och hur mycket. Satsa på glas, såser och strössel istället för tårta, ha bål och popcorn istället för chips och läsk och ha kalaset mitt på dagen. Då slipper du bjuda på lunch eller middag, då räcker det oftast med lite snacks och fika. Istället för att ge alla barn en godispåse kan du göra godishalsband av godis och snöre, och ge varje barn ett sådant. Skillnaden i pris blir stor!

Dekorationer och lekar

När det vaknas kalas så är dekorationer viktiga. Men dessa kan också vara dyra. Om du inte har ett speciellt tema för kalaset att dekorera i, så som djungeltema exempelvis, så kan du likväl välja ett färgtema. I Svenska YLE kan man läsa tips kring att dekorera i rosa och gult tema, men det går såklart att dekorera på samma vis med andra färger, smart och enkelt! Vad gäller lekar så passar pysselliknande lekar bättre för mindre kalasgrupper och lekar som björnen sover och liknande passar bättre för större grupper. Tänk på att ha många på lager i fall att och att den sista tiden av kalaset är perfekt för fri lek och fiskedamm. En rolig och annorlunda variant till fiskedamm är att tillverka en piñata till barnen som de får hjälpas åt att ta sönder. Detta behöver du för att göra en egen piñata:

  • Shoppingkasse
  • Sax
  • Snöre
  • Saker för att dekorera
  • Godis och/eller små presenter att lägga i

Läs mer i denna artikel från Expressen för tips kring hur du tillverkar piñatan.