Graviditet och alkohol

215323-pregnant-woman-bellyAtt upptäcka att man är gravid kan det vara den bästa överraskningen i livet. Men många som inte har planerat att bli med barn, och som har gått runt omedveten om graviditeten i några veckor, kan lätt drabbas av oro och ångest över alkoholintag. Speciellt unga människor som lever på som vanligt, hör av sig barnmorskor och är oroliga över att de kanske varit ute två helger på raken och druckit en större mängd alkohol. Och oron är inte helt obefogad, för man vet nämligen inte säkert hur stor mängd alkohol fostret kan hantera. Men med det sagt ska man inte ta ut något i förskott, för ofta går allt väl om man bara börjar sköta sitt kostintag så fort man får reda på graviditeten.

En ny studie från en brittisk forskargrupp visar att barn som under graviditeten fått i sig en måttlig mängd alkohol inte har påverkats jämför med barn som helt har skonats från det. Men i nästa andetag står det såhär:

”Samtidigt betonar man att alkoholkonsumtion under graviditeten alltid innebär en risk för fostret och det säkraste för blivande mammor är att avstå helt.”

Det finns även annan forskning som tyder på att även små mängder alkohol kan skada fostret, enligt en artikel i Dagens Nyheter.

Så vad gäller då? Är det kört om man har råkat få i sig en liten mängd alkohol i början av graviditeten? Det finns inga säkra svar, och det är fortfarande oklart hur mycket alkohol den gravida måste dricka för att det ska påverka fostret. Men helt klart är det bäst att avstå, och om man redan har råkat få i sig alkohol kan man helt enkelt inte göra mer än att avstå från och med det ögonblick då man upptäcker graviditeten.

Om man försöker bli gravid kan det också löna sig att avstå från både alkohol och rökning, enligt en artikel i Katrineholmskuriren.

Rådet till alla unga föräldrar blir alltså att man helt enkelt ska vänta så länge man kan med att njuta av viner, tills tiden är inne då man kan fixa barnvakt och ha en myskväll tillsammans. Då kan man till exempel beställa hem vin från Wineworld till Systembolaget eller favoritrestaurangen.