Färre behöver försörjningsstöd

Föräldrar som inte har en inkomst eller som har för liten inkomst för att försörja sina barn, kan få ett så kallat försörjningsstöd. I många regioner i landet är det dock färre personer som behöver det här stöden än på många, många år.

spare-penger

Att skaffa barn är inte bara något som tar mycket tid, utan det kostar även en hel del och speciellt att vara småbarnsförälder.

”Som citatet beskriver så kostar ett barn från födseln till sin 18-årsdag hela 1,4 miljoner svenska kronor, och värst är kostnaderna när barnen är allra minst och det är något som kan göra en ung förälders ekonomi något ansträngd.” Läs mer.

Med tanke på hur ansträngd ekonomin kan bli om man inte tjänar så mycket och har ett eller flera barn, är det många som får försörjningsstöd från staten för att kunna gå runt. På Sveriges Radios hemsida kan man dock läsa att antalet personer som får det här stödet minskar i många av landets regioner. Att färre måste få stöd beror på att fler har fått ett arbete och en egen inkomst att försörja sina barn med, vilket självklart är glädjande nyheter.

Betydligt mindre än budget

På Gotland är det exempelvis så att man budgeterat pengar till försörjningsstöd som inte kommer att gå åt i år. Sju miljoner mindre än budgeten kommer att läggas på stödet. Och från att försörjningsstödet har ökat mer för varje år, ser det alltså ljusare ut. Fortsätter arbetsmarknaden att vara god och barnkullarna att minska, kommer stödet fortsätta ligga på lägre nivåer även i framtiden.