Ekonomin som förälder

Det kostar att ha barn, speciellt om man själv inte är till åren och inte hunnit ordna med en stabil ekonomisk grund, men turligt nog finns det sätt som kan minska den ekonomiska bördan för en ung förälder – det gäller bara att veta hur man ska gå till väga.

”1,4 miljoner kronor. Så mycket kostar ett barn fram till 18-årsdagen, enligt Swedbanks institut för privatekonomi. ”Det gäller att planera och spara så mycket som möjligt innan man blir förälder”, säger Madelen Falkenhäll från Swedbank.” läs mer här.

ekonomi pengar lån skuld spara spargrisSom citatet beskriver så kostar ett barn från födseln till sin 18-årsdag hela 1,4 miljoner svenska kronor, och värst är kostnaderna när barnen är allra minst och det är något som kan göra en ung förälders ekonomi något ansträngd. Turligt nog finns alltid sätt att spara och låna pengar på, det gäller bara att veta hur man ska gå till väga för att göra detta på ett så smart sätt som möjligt. På till exempel flexlimit.se går att låna upp till 15 000 kronor om så skulle behövas, och för den som kanske inte känner att ett lån är vad man vill ta finns även smarta sätt att få pengarna att räcka. Det är bland annat något som Sveriges Radio nyligen skrivit om. Där tipsar ett ungt par om sitt bästa knep för att spara – betala dina räkningar i tid, lev för de pengar som finns över och sätt över resterande pengar som finns på kontot den 24:e på ett sparkonto. På så vis kan man samla på sig en buffert för de tillfällen när pengar verkligen behövs – eller sparar till ditt barns framtid.

Så spar du till barnen

Att själv ha pengar som förälder är viktigt, men viktigt ät också att spara för den dagen då barnen ska flyga ut ur boet. Det är något som privatekonomerna tipsar om hur man kan göra på bästa sätt i tidningen Metro. Där skriver de bland annat om hur man till exempel ska bestämma sig för ett rimligt belopp att lägga undan varje månad och för en familj med tight ekonomi kan man känna sig lugn med att veta att så lite som en femtiolapp i månaden räcker långt och väl – så länge man använder sig av rätt sparform som ger pengarna som sätts in en chans att växa. Men för att veta vilken form som är den bästa är inte det lättaste alla gånger, speciellt inte som ung förälder som själv kanske inte har så bra koll på sitt eget sparande. Tipset är då att kontakta en ekonomiskrådgivare och expert för att få hjälp – en väl värd investering både för sin egen och sitt barns framtid.