Dyrt flytta hemifrån

Är man en ung förälder kanske det är dags att flytta hemifrån för att skaffa sig ett eget boende. Att flytta hemifrån är faktiskt inte helt lätt och kan bli dyrt.

2156369-move

Vi har tidigare skrivit om att det är en bra tid nu för unga föräldrar att flytta hemifrån eftersom priserna på små lägenheter kan komma att gå ner i pris inom en snar framtid. Vi skrev då också om att det kan vara bra att ta hjälp av en mäklare för att hitta den bostad som passar en allra bäst. Dessutom skrev vi om att man kan behöva kolla upp föreningen om man ska flytta till bostadsrätt. Det finns nämligen alltid en risk för att föreningen höjer avgiften om det är så att den har skulder eller liknande. Men det är inte bara dessa saker som man behöver tänka på när man ska flytta hemifrån för första gången. Att flytta hemifrån är nämligen ett väldigt stort steg för de allra flesta och det är inte helt gratis.

Dyrt att flytta

I Göteborgs-Posten har man gjort en sammanställning på vad som behövs i en första lägenhet och vad det kan tänkas kosta. För att utrusta ett helt kök kan man behöva lägga ut runt 5 000 kronor och för att möblera ett vardagsrum behöver man minst 16 000 kronor. Visst kan man göra flytten lite billigare genom att köpa saker på second hand eller loppis. Man kan även fråga släkt och vänner om de kan tänka sig att skänka bort saker. Om man dessutom väljer de billigaste affärerna att handla möblerna och inredningen på, kan det bli lite billigare. Har man ändå svårt att få ekonomin att gå ihop finns alltid möjligheten att ansöka om bostadsbidrag från Försäkringskassan. Den summan beräknas utifrån inkomster, bostadens storlek och boendekostnad.

Att tänka på

I samma artikel på GP har man förutom att ta fram en budget även listat en del viktiga saker att tänka på när man ska flytta hemifrån och som man eventuellt måste ta tag i innan, vid och efter flytt. Några av de tips som man ger är att:

  • Kolla ekonomin så att man vet att det finns utrymme för en flytt.
  • Börja leta bostad och se vad som finns på marknaden.
  • Skriva kontrakt.
  • Ha framförhållning med tv-och internetabonnemang, samt el och försäkringar.