Därför ska du frosta av frysen

Även om det är tråkigt och jobbigt är det bra att frosta av frysen regelbundet. Frysen fungerar mycket bättre om det inte finns tjocka isbeläggningar i. Temperaturen blir också jämnare om du tar bort överflödig is.

Det är viktigt att regelbundet frosta av frysen. När du gör det undviker du att få en ojämn temperaturfördelning i frysen och isbeläggningar. Det är inte speciellt svårt att frosta av frysen och med rätt ordningsföljd blir din frys i gott skick. Det bästa är att inte låta det gå allt för länge mellan gångerna när du avfrostar frysen. Ju längre du har väntat desto längre tid kommer processen att ta. Planera i förväg när du ska frosta. Att göra det när du har lite i frysen är en bra idé för att slippa plocka in och ur onödigt mycket. Ta ut alla frysvaror och lägg dem ute eller i en kylbox. Sedan stänger du av frysen. Tänk på att ställa något under frysen som vattnet kan rinna ner i och lägg även något som skyddar golvet. För att isen ska smälta snabbare kan du ställa in skålar eller kastruller med kokande vatten. Byt ut vattnet när det har svalnat. På detta sätt kommer isen att smälta snabbare. Ta bort is med en plastskrapa eller liknande när du ser att den är på väg att lossna.

Rengör ordentligt inuti frysen

När isen till slut har smält är det dags att rengöra väggarna och hyllplanen. Var noga med rengöringen, ta ut hyllplanen och diska dem om det är möjligt. När du har rengjort allt är det viktigt att du torkar hela frysen torr. Du kan använda en trasa med lite diskmedel på när du ska rengöra inuti. När du är färdig med rengöringen sätter du på frysen igen. Du kan antingen vänta tills frysen är tillräckligt kall med att ställa in frysvarorna igen eller göra det direkt. När du avfrostar frysen kan du passa på att rensa och kasta gammal mat.