Därför är fuktig luft inte bra

Luft är något som alla ständigt kommer i kontakt med. Trots det är det alltför sällan som vi faktiskt funderar över vilken kvalitet det är på luften vi andas. För att må bra i sitt hem är klimatet inomhus och luftkvaliteten viktigare än vad de flesta tror. Fräsch och lagom fuktig luft är också viktigt för att huset i sig ska må bra.

För mycket fukt i luften såväl inomhus som utomhus kan göra dig sjuk. Det kan skada dina luftvägar, bana väg för olika inflammationer att fästa och göra dig mer mottaglig för förkylningar. Särskilt om du kommit till åren och din kropp därför inte har lika god förmåga att reglera värmen och fuktigheten. Om du lider av någon hjärt- och kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes kan en för fuktig, och varm luft som fuktig luft lätt blir, vara extra skadligt för dig.

När det är kallt ute vintertid blir det ofta mycket torrt inomhus Orsaken är att den kalla utomhusluften värms upp när den förs inomhus vilket innebär att den relativa fuktigheten sjunker till ett minimum. Detta leder till problem med torr hud och torra luftrör – SMHI

Inte bra för huset

För mycket fukt i luften inomhus kan vara skadligt för huset och förkorta livslängden på olika byggmaterial som kan torka ut. Även exempelvis växter i hemmet påverkas i hög grad av luftkvaliteten. Det är därför en god idé att investera i en luftavfuktare från Arctus Nordic för att komma åt problem med för fuktig luft. Om det går för långt med fuktigheten i ett hem kan det resultera i mögel och andra problem som kommer kosta betydligt mer än om du tänker preventivt och införskaffar en luftavfuktare. Att investera i god luftkvalitet sparar både välmående, tid och pengar.