Billigare med små bostäder

Som nyblivna unga föräldrar kan det vara dags att flytta hemifrån och titta på en gemensam lägenhet eller bostad. Turligt nog för alla med en inte så omfattande ekonomi, är att de mindre bostäderna förmodligen kommer att falla i pris i höst.

1821295-real-estate-agent-with-keys-in-front-of-sign-and-house

Experter tror nu att priserna på små bostäder kan falla i höst, skriver Dagens Nyheter. Det är de nya amorteringskraven som är boven och på grund av dessa tror professorer att mindre lägenheter kommer att få lägre priser i augusti och i höst. Dämpningen skulle dock kunnat bli ännu större om inte ränteläget var så lågt. Hur det kommer att bli är svårt att säga på förhand, men de som är ute efter lite mindre lägenheter kanske ska vänta till hösten för att göra den allra bästa affären.

Ta hjälp på köp

Unga föräldrar, studenter och förstagångsköpare är alltså de som gynnas av hur läget kommer att se ut på bostadsmarknaden. Står man inför ett köp av en lägenhet är dock inte priset det enda som bör ligga i fokus. För unga föräldrar är det exempelvis viktigt att man bor nära en förskola och kanske att man har ett litet extra utrymme i bostaden för att få plats med leksaker och så vidare. För att göra den absolut bästa affären bör man ta hjälp av en mäklare när man ska köpa ett hus och några som verkligen är experter är de på Mäklarhuset. De kan allt både om att sälja sin bostad och att köpa en ny. För att få inspiration när man ska köpa hus och se vilka hus och lägenheter som finns ute på marknaden kan man klicka sig in på Mäklarhuset Facebook-sida.

Titta på föreningens ekonomi

Något som man dock kan göra själv när man hittat en bostadsrätt man är intresserad av, och som man inte behöver hjälp av en mäklare för, är att titta på föreningens ekonomi. GP tipsar om att man bland annat bör titta på om föreningen har höga driftskostnader och om föreningen får några intäkter från exempelvis uthyrning.