Billigare kläder

Barn växer fort, och har dessutom en förmåga att bajsa, kissa och kräkas ner sina kläder. Som nybliven förälder kommer man att lägga ned en hel del tid på att byta och tvätta kläder till sin telning. Kläder riskerar att bli en stor utgiftspost i de unga föräldrarnas budget.

Det finns dock många sätt att spara pengar på barnkläder. Eftersom barn växer snabbt hinner kläderna inte bli särskilt slitna. Det gör att de kan skänkas bort, gå i arv eller säljas, ofta i flera led. Kläderna kanske inte är av senaste snitt, men vem bryr sig? Barnet kommer inte att bry sig i alla fall.

Om man inte kan låta barnet ärva av äldre kusiner eller andra släktingar, eller av ens egna vänners barn, så kan man ge sig ut och leta efter kläder att köpa begagnat. Det finns specialiserade affärer som säljer begagnade barnkläder på kommission, men det är oftast ganska dyrt att handla där, eftersom både butiken och den som lämnar in kläderna ska tjäna på det. Däremot kan man göra fynd på Myrorna och liknande butiker, samt på kyrkornas loppmarknader, som finns i många städer.

Men om man inte vill lämna hemmet kan man hitta en hel del på nätet. En del finns på Blocket, och säljaren kanske kan gå med på att skicka kläderna, men Blocket bygger generellt på att säljaren och köparen träffas och gör upp affären. Tradera är en annan populär sajt för att köpa och sälja, men där avgörs affärerna genom aktion. Dessutom står frakten för att skicka varan oftast angiven i annonsen.

Sy själv

Allra billigast är att köpa barnkläderna själva, men då gäller det att man äger en symaskin, eller kan låna en av någon bekant. Att köpa en begagnad symaskin lönar sig, men det är ganska dyrt. Man behöver dock inte kunna sy när man sätter igång, utan det kan man lära sig allt eftersom. Sedan underlättar det naturligtvis om man kan låna en bok om hur man syr barnkläder på biblioteket.