Att välja leksak

Barn i olika åldrar leker och utvecklas på olika sätt och i olika takt. I det här inlägget försöker vi reda ut trådar och skapa en röd linje. Har du ett litet barn eller ett större kan du tänka på olika sätt och läsa på vad som gäller för just ditt barn. 

Barn berättar hemligheter

1177 Vårdguiden listas tips för leksaker som kan vara bra för barn upp till sex månader:

  • bitleksaker som barnet kan tugga på
  • mjuka gosedjur
  • en rörlig figur som man kan hänga ovanför skötplatsen eller över sängen
  • tygsaker som barnet kan stoppa i munnen och titta på, som till exempel en stoppad tygbok (gärna i klara färger med starka kontraster, det är lättast för barnet att se)
  • olika sorters skallror
  • en speldosa, som inte låter för högt
  • lampor som tänds eller solreflexer på väggen
  • en låda med några slevar och vispar
  • babygym

Ett litet barn utforskar världen genom känsel och syn men även hörsel och smak. Se till att vara försiktig med småbitar – de gillar gärna att stoppa saker i munnen för att smaka på det nya de hittat.

Lek som utveckling

I en artikel i Fagersta-Posten påpekas det att lek inte bara är roligt för barn utan även viktigt för dennes utveckling. Att leka är ett sätt att bearbeta både händelser och att utveckla sin fantasi. För de minsta handlar lek mestadels om att knyta an till sina föräldrar och att känns trygghet. När de senare kommer upp lite i åldern är blir det viktigare och viktigare att leka med kamrater och då gärna lite skymundan från övervakande föräldrar – för att lära sig att vara självständiga. För äldre barn handlar det mycket om att lära sig att samspela med andra – barn behöver få ta lite risker och känna sig fria, det skrivs det om i HD.Leksaker som passar alla olika åldrar är de från fisher price, fokus hos deras leksaker ligger ofta på att barnet ska lära sig nya saker. Att leka är inte bara roligt, utan även viktigt för barnens utveckling. Ett barn som leker får hjälp att bearbeta olika händelser och utvecklar sin fantasi. En tioåring kanske behöver få utforska platser på egen hand för att både lära känna sin omgivning men också lära sig att sätta ord på allt och vidga sina vyer.

Genusmedvetenhet

I Metro kan vi läsa om hur framåtblickande och genusmedvetna leksaksreklamer sprider sig från Sverige ut i världen. Ett land som är beredd att haka på är Storbritannien, ett annat som står emot med skräck är Frankrike. Det är alltså väldigt olika hur genusmedvetenheten är mellan de europeiska länderna samt hur rotade könsrollerna är.